Sbírka na opravu věžních hodin ve Svratouchu

Již od roku 2002 stojí věžní hodiny na věži kostela ve Svratouchu. Po instalaci 2. zvonu do věže kostela se již nepodařilo hodinový stroj znovu zprovoznit. Přesná historie věžních hodin není známá, ale lze předpokládat, že hodiny se na věži objevily krátce po stavbě věže v roce 1911. Dodnes je ve věži kostela zachován krásný hodinový stroj z dílny hodináře Proňka z Čáslavi, který hodiny poháněl až do zmíněného roku 2002. Je to vlastně trochu zázrak, že tento stroj fungoval tak dlouho. Ale je to také nepochybně zásluha bratra Vlastimila Mayera, našeho kostelníka, který hodiny každý den po mnoho let natahoval.

Rozhodli jsme se, že to tak nenecháme, ale věžní hodiny znovu zprovozníme. První úvahou bylo opravit starý hodinový stroj a vyřešit nějakým elektrickým pohonem pravidelné natahování. Ale když jsme zjistili, že výměna starého stroje za kompletně nový elektrický pohon věžních hodin není až tak finančně náročná, rozhodli jsme se pro toto jednodušší řešení. Podle posledních jednání s jednou z dodavatelských firem bude celková cena kolem 75 000 Kč. Vyhlásili jsme tedy v evangelickém sboru dobrovolnou sbírku a těšíme se na to, že v druhé polovině září se věžní hodiny zase rozběhnou a budou znovu po letech ukazovat ten správný čas.

Informace ke sbírce

Sbírka probíhá při každých bohoslužbách v celém našem sboru, tedy ve Svratouchu, Krouně i Skutči. Kromě toho je možno přispět také na náš účet č. 107-5716330227/0100, variabilní symbol 062016. Je také možno přispět u bratra Vlastimila Mayera, který bydlí hned pod naší farou ve Svratouchu, č.p. 16. Každému dárci jsme samozřejmě ochotni vystavit doklad o daru a na konci roku také potvrzení o daru církvi pro daňové účely. Za každý dar budeme vděčni.

Poděkování

Děkujeme obci Svratouch za dar 25 000 Kč, děkujeme obci Herálec za dar 3 000 Kč, děkujeme také obci Křižánky za dar 2 500 Kč

Hodinovy stroj SvratouchStarý hodinový stroj